Chili Paprikák nevelése a városban

CityChili

Erős chili paprikák csíráztatása a lakásban

Egyszerű csíráztatási módszer

2020. március 14. - ChiliPapo

A paprika magról csíráztatása nem egy egyszerű történet… Pláne, ha a Capsicum Chinese, azaz a Kínai Paprika nemzetségébe tartoznak a kiszemelt növények. Ide tartoznak a legerősebb paprikák, Carolina Reaper, Bhut Jolokia és a Trinidad Moruga Scorpion, amikkel idén mi is próbálkozunk. Fontos a csíráztatást időben elkezdeni, hiszen az erős paprikák fejlődése sokáig tart és sok melegre és fényre van szükségük. Mivel ezek a növények Dél-Amerikában őshonosak, ott a meleg, napos környezet adottság, nekünk itthon viszont alkalmazkodnunk kell a lehetőségeinkhez.

8-12 hétre is szükség lehet a lakásban, mire a Chili készen áll arra, hogy ki vidd őket az erkélyre. A paprikák ezután még 90-150 napig fejlődnek mire teljesen kifejlődnek és leszedhetővé válnak a terméseik. Szóval átlagban a csíráztatás megkezdésétől a szüretig 170 napra van szükség. Ha még most elkezded időben vagy ahhoz, hogy Augusztus-Szeptember környékén fogyaszthasd munkád chilijét. Az éghajlat melegszik és tovább tartanak mostanában a nyarak, így akár november végéig is kint lehetnek általában a paprikák. Szóval még nem késő elkezdeni a szezont.

Sokan előáztatják teába a magokat, ami segíthet, azonban a számomra a sikert az egyszerű, lezárható zacskós módszer hozta el. Szimplán föld és víz segítségével kifejezetten nehéz paprika magokat csíráztatni, mivel otthoni körülmények között a stabil magas hőmérsékletet és a folyamatos nedvességet nehéz a magoknak megfelelő ideig biztosítani.

Mielőtt leírnám a zacskós módszert lépésről lépésre, beszéljünk arról, hogy mire van szükség a sikeres csíráztatáshoz. A képlet egyszerű: Megfelelő hőmérséklet+víz+idő és semmi másra nem kell, csak a kiválasztott chili paprika magok.
A megfelelő mag kiválasztása fontos. Kínából rengeteg paprika magot lehet rendelni, azonban kockázatos. Rossz lehet a csírázási rátájuk, esetleg nem megfelelően voltak tárolva, vagy nem is azok a magok érkeznek, amikre számítunk. Senki sem szeretné, hogy hónapokon át gondozott növénye a végén ne hozzon olyan termést, mint amire számított és akár fajtában, akár minőségben alul múlja a várakozásait.
Pár megbízható forrás:
- https://www.pepperseeds.eu/
- https://wwww.pepperjoe.com/
- https://mgarden.eu/
- Ami a legegyszerűbb viszont, az az, hogyha beugrasz az OBI-ba és veszel pár magot. A Blumen és a Piquant termékeket is tudom ajánlani.

carolina_reaper.JPG

A hőmérséklet elérése a következő fontos faktor. Tapasztalataim szerint legalább 20 fokra van szükség a magok csíráztatásához, ám az ideális hőmérséklet 24 és 30 Celsius fok között van. A csíráztatás során ezt a hőmérsékletet mindig tartani kell. Ehhez lehet használni elektromos fűtőlapot, főtőszőnyeget, ám szeretem a költséghatékony megoldásokat, így ajánlanám a szinte minden lakásban elérhető és használható „fűtőtestet”, az az internet modemet. Ez képes az ideális határokon belül mozgó hőmérsékletet biztosítani a kis magoknak energiahatékonyan, állandóan és sokáig. Persze a modem szellőztetése ilyenkor nem ideális, de én tudok ezzel együtt élni. Esetleg állandó meleget adhat még a hűtő, radiátor, padlófűtés is, ha nem akarsz befektetni drágább megoldásokba.

Az állandó vízellátás a zacskós csíráztatás során eleve megoldott, hála az égnek.

De akkor beszéljünk arról, hogy mi is ez a híres zacskós módszer… Szükséges kellékek:

  • Papírtörlőkendő
  • Permetező flakon (Semmi speckó, otthon általában van valami flakon, amiben már alig van valami, az tökéletes lesz. Ha nincs akkor egy pohár víz és papírtörlőkendő is alkalmas a feladatra.)
  • Zárható zacskó (A DM-ben vettem meg az enyéimet, 399 Ft, 50 darab. Két féle méret van benne, 9x14,5 cm és 13x15 cm. Mind a kettő jó méret, ám nagyobb ne legyen, ha másféle zárható zacskót vesztek. https://www.dm.hu/profissimo-visszazarhato-mini-zacskok-2-fele-meretben-p4010355947000.html)

A feladat egyszerű.

  1. Lépés: Olyan méretű papírtörlőkendő darabokat kell vágni, amiket félbe hajtva a kis zárható zacskóba még egyszerűen be tudnál helyezni.
  2. Lépés: A félbehajtott papírokra el kell helyezni nagyjából egyenlő távolságra a csíráztatni kívánt magokat. Javaslom, hogy fajtánként külön papírt és zacskót használj. Fontos, hogy tiszta legyen a kezed és tiszta eszközöket használj, hogy a későbbiekben el tudd kerülni a penészedést.

img_20200222_165517.jpg     3. Lépés: Hajtsd rá a papír másik felét a paprika magokra.
     4. Lépés: Nedvesítsd be vízzel az összehajtott papírlapot, benne a paprikamagokkal, a permetezővel. (Ha nincs permetező, akkor tunkolj papírtőrlőt egy pohár vízbe, és azzal nedvesítsd be a félbehajtott papírtörlőt.)

img_20200222_165634.jpg
     5. Lépés: Helyezd a nedves papírtörlőt a zacskóba és alaposan zárd le.
     6. Lépés: Írd rá alkoholos filccel a zacskóra, hogy milyen magot raktál bele és mikor. Később hasznos lehet.

       7. Lépés: Ragaszd rá a magokat a modemed oldalára. Ennél egyszerűbb, és esztétikusabb megoldás, ha van elég hely, hogy ha a modemet lefekteted és becsúsztatod a magokat alá.

        8. Lépés: Várd a kis magokat, hogy csírázzanak. Ez akár 2 hetet is igénybe vehet, de 1 hét után ezzel a módszerrel, lassan elkezdheted látni az eredményt.

A képen pont paradicsom magok láthatóak, de a paprika is épp így csírázik. A papírtörlő szétnyitásakor figyelni kell, hogy ne sérüljenek a kis gyökerek. Ha nem megy, akkor nem probléma, ha a gyökereken marad egy kis papír és úgy ülteted el. De az ültetés módjáról a következő bejegyzésben fogok írni…
Ha érdekel, hogy indult a térténetem, olvasd el az előző bejegyzésemet is:
https://citychili.blog.hu/2020/03/12/chili_a_varosban_hogyan_kezdodott

Chili a városban? Hogyan kezdődött?

Chili paprika termesztése erkélyen

Az egész úgy kezdődött, hogy közös albérletbe költöztünk barátnőmmel. Csinosítgattuk a lakást, persze elsősorban a barátnőm ötletelésével, irányításával. Jöttek a Let's stay home-os táblák, a gyertyák és IKEA-s dolgok sora. Kezdett otthonossá válni a kis bérleményünk és egy szép tavaszi napon barátnőmnek eszébe jutott, hogy van egy „hatalmas”, körülbelül 4 négyzetméteres teraszunk és milyen jó lenne, ha az eddigi, felmosó/szárító tartó funkcióját módosítanánk és kis kiülős részt alakítanánk belőle. Első gondolatom az volt, hogy de jó, egy újabb kör az IKEA-ban, újra költünk és újra több kacat lesz a lakásban… Aztán méregettünk tervezgettünk, kipróbáltuk az IKEA VR-os alkalmazását és rájöttem, hogy mint általában most is igaza volt és nem is lenne olyan rossz, ha lenne egy kis kiülős helyünk, ami a társasház szép udvarára és egy hatalmas, öreg platánfára néz.

img_0756.JPG

Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy pár fűszernövény is jó lenne. De milyen fűszernövény? Menta, Snidling, Paradicsom. Természetesen előjött belőlem a mérnök… Egy-két kis bokor paradicsomot ültetnék, lenne rajta 15-15 termés, azt igen röpke idő alatt elfogyasztanánk, ha viszont paradicsom helyett erőspaprikát ültetünk, akkor mennyivel jobb lenne nekünk, mert azt marha sokáig eszegethetnénk és bár nem rajongtam kifejezetten az erős paprikáért, mégis csak racionálisabb dolog valami ilyesmit ültetni erkélyre. Ha már az ember dolgozik vele, tartson is ki valameddig…
Letakarítottuk a teraszt és az első útunk az IKEA-ba vezetett. A kinézett asztal és székek hegyekben álltak az üzletben, éljen az egyediség. Meg is vettük őket hamar pár cseréppel egyetemben. Május elején jártunk, nekem meg nagyon kellett volna valami csípős paprika mag, vagy palánta. Ekkor még mit sem tudtam a paprikákról és úgy általában a növényekről, gondoltam jó idő van, bármit veszek, az szépen kinő egy cserépben egy kis földdel és vízzel… Jött az ötlet, hogy a szomszédos kertészboltban biztos van valami palánta vagy mag, tehát irány az OBI-ba be, mászkálás, nézelődés… palánta nincs, magvak vannak. Japalenot ismertem is a moziból, meg már ettem jalapeno poppers- t is, szóval az jó lesz egynek, de csak legyen már akkor két féle… Egyik csomag magra az volt írva, hogy „picantissimo”. Gondoltam a „picante” megnevezésű Jalapeno után ez is szuper lesz, rakjuk be a kosárba és utána irány haza.
Hazaértünk, összeszereltük és elrendeztük a bútorokat. Egész kis otthonosra sikerült.

img_0759.JPG


Ezután, mint aki jól végezte dolgát ledőltem és nézegettem mit is vettünk még. Jalapenot ismerem, de mi ez a másik? Habanero… Sosem hallottam még róla, rákerestem az interneten és szembe jött velem a következő kép:

Feltünt, hogy körülbelül 40-szer erősebb mint a Jalapeno, elképzelni sem tudtam, milyen lehet és ahogy olvasgattam a Scoville skáláról és a paprikák erősségéről, lenyűgözött, hogy ilyen növények léteznek és bárki nevelgethet magának ilyen bokrokat. Belevetettem magam a témába, olvastam cikkeket, blogokat, ismerkedtem a paprika fajtákkal, ültettem, nem kelt ki, ültettem más módszerrel kikelt, leejtettem az ültető tálcát, meghalt sok, elneveztem őket Harcosnak, Rocky-nak, Mohikánnak, mert hát kezem között hullottak rendesen és igazán megkedveltem a túlélőket, igazi kiképzést kaptak, az biztos. Vettem palántákat, izzókat és kezdtem barátnőm agyára menni, mert mindenhol paprikapalántákat látott, valamint fehéren világító fényt.
Mint már említettem, május elején vetettem, tehát nem volt egyáltalán ideális az időzítés a magok elvetésére. Mégis remek élmény volt látni, ahogy egy élettelennek tűnő mag gyökeret kezd növeszteni, majd kihajt és egyre-egyre nagyobb lesz, vagy csak nyúlik és jelzi, ha valami nem okés neki, virágzik, nem hoz termést, porzom a virágokat ecsettel és máris hozza a terméseket. Szezon végére a kis romantikus teraszunk kész paprika dzsungel lett, de megéri a kalandért és megtermesztett különleges paprikákért.


Barátnőm nagy örömére, egy majdnem északi fekvésű városi albérletben, egy pici északra néző erkélyen is lehet, nem csak balkon növényeket, hanem egzotikus paprikákat is nevelni. Ehhez persze kellő odafigyelésre van szükség.
Idén Jalapeno mellett a világ legerősebb paprikáival, Carolina Reaper-rel, Trinidad Moruga Scorpion-nal és Bhut Jolokia Red-del, másnéven Ghost Chili-vel, szellem csilivel is próbálkozom. Ezért írni fogok majd különleges csíráztatási módszerről, mesterséges világításról, az éves teendőkről és a növények fejlődéséről. Ezeket a folyamatokat fényképekkel és time lapse-ekkel fogom nektek bemutatni. Ha érdekel a kalandom, esetleg ti is belevágnátok az erkélyi különleges paprikatermesztésbe, akkor látogassátok ezt a blogot.

Olvassátok el a következő bejegyzésemet is, a csíráztatásról:
https://citychili.blog.hu/2020/03/14/chili_paprika_magok_csiraztatasa

img_20191030_152748.jpg
img_20191030_181509.jpg

img_20191030_151850.jpg